Træning med et formål

Hvad jagter du? Medaljer, glæde eller mening?

Indledning ved Mette Dyrlund
Hæder, berømmelse og ære – man føler sig stolt, når man vinder. Men selv denne følelse varer ikke ved (Henriksen, 2016). Lige så glad man er, når man får en medalje, ligeså hurtig er den væk igen.

Vi bliver motiveret af at opleve, at vi er gode til noget (Henriksen, 2010). Men der er mange, der mangler motivation i træning. Hvis ikke glæden er der, så fører indsatsen ingen vegne hen. I meget store dele af træningen føler man især smerte, fordi man har trænet hårdt. I meget store dele af sportskarrieren oplever man tvivl – kan det lykkedes for mig? Og i store del af hverdagen oplever man bekymring – jeg er lidt øm, bliver jeg mon skadet? Glæde er vejen og ikke målet.

Skal man jagte medaljer eller glæde? Jagtudbyttet er måske for magert, da der er for mange perioder ude bytte. Medalje-følelsen er meget kortvarigt og glæden kunne man sagtens opnå andre måder. Måske jager man forkert? Burde man jagte mening?

Jeg brænder for at dygtiggøre mig inden for roning. Jeg brænder for at være en del af en familie. Jeg kæmper for at arbejdslivet giver mening. At sportens verden giver mening. At jeg kæmper for noget, der er vigtig for mig. At jeg så ofte som muligt oplever at være det menneske, jeg ønsker at stå for.

En mønt har to sider. På den ene side er håbene, drømmene og lysten til at lykkes og på den anden side er bekymring og tvivlen for at fejle (Henriksen, 2016).
Spørgsmålet er således ikke, at man kan undgå nervøsiteten. Spørgsmålet er, omdu er villig til at jage noget, der giver mening for dig og vigtig for dig.
Er du det?

Læs Mettes indlæg omkring træning her; og bliv klogere på din træning:
Kapitel 1: Hvorfor styrketræning?

Kapitel 2: Periodisering

Kapitel 3: Er der fremgang?

Comments are closed.